| ГЛАВНАЯ | КОНТАКТЫ |
  | О НАС | НОВОСТИ | РЕЙТИНГИ | АНАЛИТИКА | ПРОГНОЗЫ | УСЛУГИ |  
  Аналитика  
 
Про умови експорту з України для малого бізнесу

06 марта 2015 года

Сьогодні, через обмеження, що існують в Україні з боку Держфінслужби (податкова, митниця) та НБУ, малому бізнесу майже неможливо вести продаж товарів у роздріб (малими партіями) з України за кордон.

Для порівняння неадекватності наявних обмежень просто достатньо розглянути 2 приклади продажу товару вартістю 10 доларів з США в Україну та з України в США.

Приклад 1 - продаж товару у 10 доларів з США (продавець підприємець) в Україну (покупець приватна особа)

Покупець (резидент України) заходить у торгову систему Ebay або аналогічну, реєструється, робить замовлення та оплачує 10 доларів за товар (+ доставка, якщо не безкоштовна) зі свого карткового рахунку через систему Paypal (або аналогічну) та чекає на бандероль за 2-3 тижня.

Продавець отримує електронне замовлення, отримує оплату на свій рахунок, сплачує відсоток комісії системам Ebay та Paypal (зазвичай 3-4%), пакує товар, заповнює типову декларацію CN22 (бланк якої сам і роздруковує) та відправляє його поштою або іншою службою доставки. Раз на місяць або раз на квартал сплачує податки з отриманого прибутку від торгівлі.

Приклад 2 - продаж товару у 10 доларів з України (продавець підприємець) в США (покупець приватна особа)

Покупець (резидент США) заходить на якусь торгову систему (Ebay для підприємців з України не працює), реєструється, робить замовлення та хоче оплатити 10 доларів за товар... Але Paypal чи інші популярні світові системи на отримання коштів громадянами України не працюють...

Продавець (підприємець, спрощена система, 3 група, має валютні рахунки) якщо отримав замовлення від покупця відповідно до норм нашого законодавства має укласти з покупцем двомовний (англо-український) Договір на поставку товару, та отримати другий екземпляр від покупця задля пред'явлення у банк для підтвердження джерела надходження коштів. Навіть якщо покупець з США підписав Договір (що малоймовірно) і вислав другий примірник поштою (+5 доларів на пересилку), то він має оплатити за товар 10 доларів тільки на поточний рахунок продавця через SWIFT (+ 12 доларів за транзакцію), оскільки інші системи платежів не перераховують валюту в Україну. Отже покупець витратив вже 5+10+12 доларів замість 10. І це ще без урахування вартості доставки товару, яка з України до США може бути дорожча, аніж у зворотньому напрямку.

Проте це тільки початок. Щоб відправити товар за 10 доларів за межу України підприємець має бути акредитований на митниці (або пройти акредитацію). Коли він має акредитацію та може відправляти товари за кордон, він на кожне відправлення має заповнювати митну декларацію, але якщо товар дешевший аніж 150 Євро, то митну декларацію можна не заповнювати, але тоді необхідно написати лист на ім'я Голови регіональної митниці щодо можливості не заповнювати митну декларацію через низьку вартість товару, отримати позитивну резолюцію і зробити з цих документів копії, щоб додати у бандероль (для вихідної перевірки на митниці), яку запакувати та відправити через Укрпошту (або іншим перевізником).

Цікавіше інше - коли 10 доларів надійшли на валютний рахунок підприємця, банк зобов'язаний наступного ж робочого дня продати на міжбанку 75% валютної виручки, тобто 7,5 доларів… Врешті підприємець раз на квартал сплачує єдиний податок (4%) від суми отриманих коштів від продажу товарів (якщо товар таки вдалося продати).

Саме тому, зараз українські підприємці не ведуть офіційної роздрібної торгівлі з нерезидентами і вимушені застосовувати сірі схеми через різні альтернативні канали.

Що треба зробити Державі щоб виправити ситуацію:

Спростити ведення експорту для малого бізнесу на зразок США, Китаю, Гонконгу та Сингапуру, де такий малий бізнес складає чи не найбільшу частку у торговому товарообігу.

1. Зняти обмеження та спростити правила для експортних операцій на суму менше 500 Євро (в еквіваленті).

2. Прибрати обов'язковий продаж валютної виручки для експортних операцій на суму менше 500 Євро (в еквіваленті).

3. Дозволити підприємцям використовувати платіжні картки та світові платіжні системи для отримання платежів від нерезидентів на свій рахунок.

4. Прибрати обов'язкове укладання договорів на поставку товарів у разі поставки на суму менше 500 Євро (в еквіваленті).

5. Відмінити правила оформлення митних декларацій та проведення будь-яких дозвільних процедур для експортних операцій на суму менше 500 Євро (в еквіваленті).

6. Запровадити типові бланки митних декларацій для малих відправлень за світовими зразками.

Очікуваний ефект від прибирання обмежень:

1. Близько 100 000 українських підприємців зможуть продавати свої товари на експорт у роздріб.

2. Надходження валюти від таких операцій 3-4 млрд. доларів на рік (вирішення проблеми валютного дефіциту).

3. Сплата податків у Бюджет з усіх сум надходжень (близько 5% від суми).

4. Вихід підприємців з тіні.

5. Суттєве збільшення надходжень Укрпошти та інших компаній-перевізників за рахунок збільшення обсягів пересилань.

6. Великий поштовх розвитку логістичного бізнесу та логістичної інфраструктури за рахунок збільшення кількості пересилань з України.

 
Павло Мельник
 
MPP Consulting
 

другия аналитика >>>

   
Copyright 2005+ MPP Consulting